Цветан Радославов
Вече 50 години песента „Мила Родино“ е наш национален химн и няма родолюбив българин, който да не изпитва особена тържественост и гордост когато го слуша а и пее. Виждали сме как тази песен разплаква наши спортисти, накарали света да се изправя на крака при изпълнението й

Автор на българския химн е роденият в Свищов Цветан Радославов. Музиката и текста той написва малко преди да се завърне в България, прекъсвайки следването си в чужбина, за да се включи в Сръбско-българската война.

Първоначално името на песента е "Горда Стара планина" и дълго време се смята, че е народна песен, защото пословичната скромност на Радославов не му позволява да заяви авторството си. Създателят на българския химн Цветан Радославов е и блестящ учен. Защитава докторат при бащата на съвременната научна психология - Вилхелм Вунт. Въпреки поканите за преподавателска работа във Виена, Лайпциг и Прага, предпочита да се завърне в България и да се отдаде на родолюбивото дело да обучава младите българи на западни и древни езици, психология, етика и логика.

Радославов живее в малка мансарда в София на улица "Ангел Кънчев" № 3. Там днес има паметна плоча направена от Георги Чапкънов. Умира на 27 октомври 1931.

Искате да споделите още нещо по темата? Пишете ни!

Софийски сгради