Буровата банка, ул. Граф Игнатиев 10, София

За сградата

Построената на мястото на старата софийска поща сграда на някогашната Българска търговска банка е прекрасен архитектурен паметник на културата. Проектът е на реномираното бюро на архитектите Фингов, Ничев и Апостолов. Скулптурите в стил сецесион по фасадата са на Рихард Харди и Рамаданов. Монументалната група от деца и коленичили атланти около часовниковата кула са на Делирадев и Алексиев.
Сградата е построена по поръчка на именития банкер и политик Атанас Буров. Освен като банкер и финансист Буров се изявява и като виден политик, заемал постовете на министър на търговията, промишлеността и труда, а по-късно и на външните работи и изповеданията.
След 23 декември 1947 г. банката и домът на Буров са национализирани и всички активи и пасиви преминават към ДЗИ. В по-ново време известната като банката на Буров сграда е прекрасно възстановена от сегашния си ползвател.

Имате повече информация за сградата? Споделете я!

За Улицата

Граф Игнатиев е руски държавник, военен и дипломат, изиграл решаваща роля в определянето на руската политика на Балканите по времето на император Александър II. повече за улицата

НA картата

Всички Сгради

Други сгради