Къщата на Яблански
Прекрасна, изящна, великолепна- това са обикновено сравненията използвани за къщата на Яблански, построена през 1907 година, по проект на австрийския архитект Фридрих Грюнангер.

Тази красавица на жълтите павета с изящна барокова орнаментика, превъзхожда многократно по великолепие и стил самият царски дворец. Просто няма как минавайки покрай нея да не забавиш крачки, за да помечтаеш възхитен. Автор на украсата на сградата е дворцовия декоратор Андреас Грайс, който толкова бил влюбен в своето творение, че след завръщането си в Залцбург построява и за себе си абсолютно същия дом.

Първият собственик Димитър Яблански е финансист и бивш кмет на младата ни столица. Това е фамилната къща на сродените големи фамилии Гешови и Паница.

Къщата на Яблански е паметник на културата от 1955 година, а по времето на соца в нея се помещава китайското посолство.
След като няколко години с мъка софиянци наблюдавахме как се руши тази красавица, сега тя е възстановена и отново блести с цялото си великолепие.

За жалост много малко са тези, които имат възможността да й се любуват отвътре, тъй като статутът й сега е на частен затворен клуб.

Искате да споделите още нещо по темата? Пишете ни!

Софийски сгради