Историята на НДК
Националният дворец на културата е друга интересна сграда в София. Нейният строеж започва през 1978 и е завършена за по- малко от четири години . НДК е най-големият конгресен център в Югоизточна Европа. Израждането започва по инициатива на Людмила Живкова, тогавашен министър на културата, по повод честването на 1300 години България. Заедно с изграждането на НДК, започва и строежа на булевард България.

На тогавашните площи са се помещавали товарна железопътна гара, казарми и войнишки паметници, а първоначалната идея е била да се построи оперен театър. Международният конкурс, който е обявен, не успява да излъчи победител и проектът пропада. Главен архитект на НДК е Александър Баров , а носещата конструкция е проектирана от екип от ВИАС. Интересен факт е, че година след началото на строежа Тодор Живков издава заповед за неговото отлагане за след 10 години поради скандал и смяна на ръководството на стоежа. Той бива разубеден половин година по- късно, когато вижда че основната работа е свършена и строежа продължава.

Също както при строежа на храм-паметника Александър Невски, така и при строежа на НДК, участие взима българската общественост. Софиянци работят един ден безвъзмездно и събират над 30 млн. лв. –една четвърт от стойността на основната сграда, а хиляди се трудят за оформлението на околното пространство. Малцина знаят , че използваната стомана за изграждането на обекта е повече от тази за Айфеловата кула.
Текст: Гергана Тодорова

Искате да споделите още нещо по темата? Пишете ни!

Софийски сгради