Повече за идеята

Защо харесваме нашия град?
Защо софийските сгради?
За реализацията на идеята
Искам да помогна
Какви са плановете?

Защо харесваме нашия град?


София е красив и разнообразен град, който е много повече от панелни блокове, бетон, кутийки, мръсотия и сивота. Малко са столиците, които могат да се похвалят с такова богато и разнообразно културно наследство като София. Тук в едно се намират следи от културата на Тракия, Рим, Османската империя и Българската държава. Достатъчно е човек малко да се огледа и ще открие в Столицата ни разнообразни и невероятно красиви сгради с богата история.

Защо софийските сгради?


В забързаното си ежедневие много от нас пропускат да обърнат внимание на красотата, която София предлага. Вековни сгради с красиви орнаменти и стилна архитектура могат да бъдат видени на почти всяка централна софийска улица и всичко това само на метър-два над нивото на очите ни. Необходимо е минаимално усилие, за да откъснем погледа си от краката ни и да се огледаме, за да открием един напълно друг свят с една Alter София - София на красивите сгради, богата история и древна култура.

За реализацията на идеята


Навярно всичко е започнало със случаен поглед нагоре, после втори, после нов и нов, всеки път търсещ нова сграда, нова перла в лабиринта от стари улички и големи столични булеварди. Останалото е въпрос на време (мноогоо време), ентусиазъм, един GPS, един Nikon, тефтер, химикалка и много любов към родния град.
И разбира се, подкрепа от любим човек.

Искам да помогна


Процесът по добавяне на сгради, улици и статии в архива е постоянен и времеемък, затова всякакви предложения за нови сгради, история на съществуващите или материали за статии са винаги добре дошли. Пишете ни!

Какви са плановете?


София е многолик град с разнообразка култура и история. Затова и винаги ще има за какво ново да се разкаже в статиите, да се добави или допълни в каталога. Много са и местата, които остават пренебрегнати от столичани и посетители на града, а София далеч не е само Витошка и Жълтите павета.

Софийските сгради

Потопете се в света на другата София с красиви вековни сгради, дъхащи на история, покрай които може би всеки ден минавате, без да обръщате внимание на красотата им.
В момента в каталога има над 350 сгради и броят им постоянно расте, а предложенията за нови попълнения са винаги добре дошли!

Софийските улици

Забързани крачим всеки ден по тях, устремени към офиса, срещата на ъгъла или спирката на автобуса. Уреждаме си срещи на тях, упътваме хората по тях...прекарваме живота си, бродейки ги.
Но колко често всъщност се замисляме за смисъла на името на улиците, по които забързани летим, защо именно така се казват, кой е този Гладстон, какво е Веслец, къде е Тича...

Статиите

Царският дворец

Царският дворец

Сградата, в която сега се помещават Националната художествена галерия и Етнографския музей, е бившият царски дворец...(цялата статия)

Накратко за Народния театър

Накратко за Народния театър

Дело на австрийски архитекти, преживял бомбен атентат, пожари и бомбандировки, театърът е любимо място за софиянци...(цялата статия)