Нестандартният блок, ул. Аксаков 18, София

За сградата

Много е лесно човек да подмине сградата на ул. Аксаков, ако не се загледа във височина. Скучните витрини на магазините на приземния етаж отвличат погледа, но ако човек се загледа малко по-нагоре от тях, ще открие интересни детайли от фасадата. Интересна метална решетка във формата на детелина закрива кръглия прозорец в основата на сградата, а на първия основен етаж се вижда интересно съчетание от три герба с неясни форми. По-нагоре, във височина, може да се различи стилен фриз между втория и третия етаж, а на последния етаж красиви резетки красят пространството под прозорците.
Наш читател сподели, че в сградата всъшност се е помещавала първата художествена галерия, известна като "Тръпковата галерия". Галерията е създадена през 1910 г. от художника и декоратор Тръпко Василев и просъществувала до 1944 г. с прекъсване между 1928 и 1931 г. В галерията е водил беседи по въпросите на изкуството поета Гео Милев, а живописеца и изкуствовед Антон Митов е водил лекции по история на изкуството. Първата школа по българско танцово изкуство също е провеждала заниманията си в Тръпковата галерия.
След 1944 г. залата е превърната в скулптурно ателие на Националната художествена академия, до реституцията на сградата през 1992 г, а последните два етажа са надстроявани по времето на социалистическото управление. Наскоро фасадата на сградата беше основно реновирана.

Имате повече информация за сградата? Споделете я!

За Улицата

Иван Сергеевич Аксаков е руски публицист, обществен деец, славянофил, застъпник на българската кауза по време на Руско-турската война. повече за улицата

НA картата

Всички Сгради

Други сгради